Ismeretlen tettesek szerda reggelre feldúlták a pravoszláv köztemetőt Péterrévén. 

 

 

Összetört és halomba hordott fakeresztek, ledöntött sírkövek, szétrugdosott műkő vázák, sárral bekent sírok és tövestől kitépett virágok, ez a kép fogadta azokat, akik elhunyt szeretteik sírjait szerették volna meglátogatni szerda reggel. 

 

 

Az önkormányzati fenntartású péterrévei pravoszláv temetőben a vandálok mintegy 20-30 sírban tettek kisebb nagyobb károkat, de a kápolnát is megpróbálták feltörni. 

 

 

A kegyeletsértő sírgyalázók láthatóan a sírok közötti sorokat járva keresték azokat a díszítő elemeket, amelyeket összetudnak törni, ki tudnak tépni vagy szét tudnak rugdosni. Az anyagi veszteség mellett azonban eltörpülnek azok a károk, amelyeket az elhunytak családjainak okoztak, azzal, hogy szeretteik végső nyughelyét megbolygatták, meggyalázták. 

 

 

Az esetről még a reggeli órákban értesítették a belügyi szerveket, azonban mivel Péterrévén már nem működik rendőrállomás, így csak délután tudták elvégezni a helyszínelést a temetőben. 

 

 

Sajnos nem az első esetről van szó. Nemrégiben egy temetés másnapján a frissen elhantolt elhunyt sírjáról hordák le a virágot és dobálták szét egy este folyamán ismeretlen elkövetők. 

 

 

A temető oldalán egyébként már évek óta egy óriási lyuk tátong a téglafalon, de a vandálok már nem zavartatják magukat és -a környéken élők elmondása szerint- a főkaput átugorva szoktak behatolni a temetőbe. 

 

 

Egyesek tudni vélik, hogy a tegnapi temetőgyalázást kiskorú vandálok követték el. 

 

 

Szabó Attila

 

 

Képek: backopetrovoselo.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-01-17 18:04:27