A kocsányos tölgyekre metszés, vagy kivágás vár.

 

 

Várhatóan novemberre teljesen rendbe hozzák az Óbecse és Péterréve közötti út végén lévő, 150 éves fákat. Szerbia egyik legrégibb tölgyfasora olyan rossz állapotban van, karbantartása és felújítása már nem tűrt halasztást.

 

 

Fokozott óvatossággal közlekednek a járművek az Óbecse és Péterréve közötti út egyik szakaszán, Péterréve közelében ugyanis napok óta fákat metszenek és szednek ki a munkások. A péterréveiek örülnek a munkálatoknak. Zvezdan Kovačević, Péterréve: „Azt gondolom, hogy ez nagyon jó, és biztonságos lesz a közlekedésben résztvevők számára, mert voltak itt száraz ágak és minden egyéb, ami leeshet az útra.”

 

 

A 150 éves, védettnek nyilvánított péterrévei kocsányos tölgyek megmentésére a Tartományi Természetvédelmi Intézet dolgozott ki egy tanulmányt. Az intézet szakemberei felügyelik is a Komunalac Közvállalat munkáját, amelynek dolgozói kivágják a kiszáradt fákat, az egészségesekről pedig lemetszik az elhalt ágakat.

 

 

Željko Plavšić, igazgató, Komunalac Közvállalat, Óbecse: „A legfontosabb az, hogy a kivágott tölgyfák helyére és azoknak a fáknak a helyére, amelyek nem tölgyek, valamint azokra az üres helyekre, ahol valamikor tölgyfák voltak, jövőre új tölgyfacsemetéket ültetünk.”

 

 

A több mint nyolcvan tölgyből álló fasor felújítását várhatóan novemberben fejezik be.

 

 

Forrás: Pannon RTV

2018-01-04 09:14:44