Feldúlták a péterrévei köztemetőt

2018-01-18 15:49:51

Ismeretlen tettesek szerda reggelre feldúlták a pravoszláv köztemetőt Péterrévén. 

 
Összetört és halomba hordott fakeresztek, ledöntött sírkövek, szétrugdosott műkő vázák, sárral bekent sírok és tövestől kitépett virágok, ez a kép fogadta azokat, akik elhunyt szeretteik sírjait szerették volna meglátogatni szerda reggel. 
 
Az önkormányzati fenntartású péterrévei pravoszláv temetőben a vandálok mintegy 20-30 sírban tettek kisebb nagyobb károkat, de a kápolnát is megpróbálták feltörni. 
 
A kegyeletsértő sírgyalázók láthatóan a sírok közötti sorokat járva keresték azokat a díszítő elemeket, amelyeket összetudnak törni, ki tudnak tépni vagy szét tudnak rugdosni. Az anyagi veszteség mellett azonban eltörpülnek azok a károk, amelyeket az elhunytak családjainak okoztak, azzal, hogy szeretteik végső nyughelyét megbolygatták, meggyalázták. 
 
Az esetről még a reggeli órákban értesítették a belügyi szerveket, azonban mivel Péterrévén már nem működik rendőrállomás, így csak délután tudták elvégezni a helyszínelést a temetőben. 
 
Sajnos nem az első esetről van szó. Nemrégiben egy temetés másnapján a frissen elhantolt elhunyt sírjáról hordák le a virágot és dobálták szét egy este folyamán ismeretlen elkövetők. 
 
A temető oldalán egyébként már évek óta egy óriási lyuk tátong a téglafalon, de a vandálok már nem zavartatják magukat és -a környéken élők elmondása szerint- a főkaput átugorva szoktak behatolni a temetőbe. 
 
Egyesek tudni vélik, hogy a tegnapi temetőgyalázást kiskorú vandálok követték el. 
 
Szabó Attila
 
Képek: backopetrovoselo.com