Péterrévén eddig nagyjából 1400-an kértek magyar állampolgárságot a kihelyezett konzuli fogadónapokon. Kedden tizenötödik alkalommal érkeztek a faluba Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai, akiknek közel 160-an adták át állampolgársági kérelmüket.

 

 

Dr. Szegedi Piroska konzul elmondta: ha a kettős állampolgár a korábbi választási regisztrációt követően lakcímet vagy nevet változtatott, ezt egy formanyomtatvány kitöltésével jelentenie kell a magyar hatóságoknak. Ha rossz a lakcím, a név vagy nem történt meg a regisztráció, a kettős állampolgár a 2018-as magyar országgyűlési választásokon nem élhet szavazati jogával.

 

 

A regisztrációt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) címére kell eljuttatni postai úton, a konzulátuson keresztül vagy online a NVI-honlapján. A NVI-ban feldolgozzák ezeket a kérelmeket, majd kiértesítik a kérelmezőt, hogy megtörtént a választói névjegyzékbe vétel. Előfordulhat az is, hogy ez az értesítés elmarad, ilyenkor újra regisztrálni kell. Arra is oda kell figyelni, hogy a kipostázott választási tájékoztató nem jogosítja fel szavazásra a címzettet, ha az nem regisztrált és nem szerepel a választói névjegyzékben.

A konzulátus munkatársai Péterrévére is hoztak regisztrációs lapokat, ezeket kitölve a május 16-ára kitűzött újabb kihelyezett konzuli fogadónapon át is lehet majd adni nekik

 

 

Forrás: Magyar Szó

 

Fotó: Fehér Rózsa

.

  2017-03-29 17:10:43