Péterrévén eddig több mint 1500-an kértek magyar állampolgárságot a kihelyezett konzuli fogadónapokon. Ma csaknem százan adták át kérelmüket a szabadkai főkonzulátus munkatársainak.


Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai tizenhetedik alkalommal tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot Péterrévén. A Nagy házaspár már korábban beadta az állampolgársági kérelmét, most pár hónapos ikreik miatt jöttek.


Ma csaknem százan adták át állampolgársági kérelmüket. Az óbecsei Simon Arnold az Újvidéki Egyetemen tanul jogot. „Azért döntöttem úgy, hogy felveszem a magyar állampolgárságot, mivel úgy terveztem, hogy a jövőben lehetőleg külföldön folytatom tovább a mesteri szakképzésemet.”


A kérelmezők nemcsak az állampolgársági kérelmek benyújtása miatt kérnek időpontot a kihelyezett konzuli fogadónapokra. Kinka Erzsébet, péterrévei VMSZ-elnök: „Nagyon sok olyan kérelem van, ahol változás állt be a családi állapotban, gyermek született vagy elhalálozás van, ez a leggyakoribb, de sokan jelentkeznek, mivel a miniszterelnök úr körlevelet intézett a már meglévő magyar állampolgárokhoz, a regisztrálásra a választások miatt.”


Magyarországon jövőre lesznek országgyűlési választások, azoknak a kettős állampolgároknak, akiknek nincs magyarországi lakcímük, de voksolni szeretnének, regisztrálniuk kell a Nemzeti Választási Irodánál. Rusz Radován, szabadkai magyar konzul: „A regisztrálás tíz évre szól, de egy szavazáson való részvétel vagy egy módosítás meghosszabbítja ezt a 10 éves határidőt. Arra hívnám fel a figyelmet, hogy ha valakinek módosulnak az adatai vagy módosítani akar azon a címen, amit értesítési címként megadott, akkor ezt jeleznie kell a Nemzeti Választási Iroda felé.”


Péterrévén legközelebb december 5-én lesz kihelyezett konzuli fogadónap. (Pannon RTV)

  2018-01-04 08:48:23