A társalapító, az óbecsei mezőgazdasági kombinát nem kívánja tovább támogatni a szolgálat működését.

Az önkormányzat közbeszerzési pályázaton keres új szolgáltatót. A mezőőrök hiánya miatt elharapódzó terméslopások különösen Péterrévén keserítik meg a termelők életét.

Porcsin nőtte be Takács Nándor péterrévei zöldségtermesztő krumpliföldjének egy jelentős részét. Néhány héttel ezelőtt tolvajok lopták el a termését, így a gyomnövény elszaporodott a kiszedett krumplitövek helyén. „Visszavonták Péterrévéről a csősz szolgálatot, annak ellenére, hogy itt vannak lopások. Ez ahhoz vezet, hogy még nagyobb részben folytatódik az eltulajdonítás.”

A tolvajok sok termelő életét megkeserítik Péterrévén, ahova az utóbbi időben nem járnak már ki a mezőőrök. A helyi gazdák aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy az önkormányzat állítsa helyre a mezőőrszolgálatot a faluban. Kiss Zoltán, termelő, Péterréve: „A legjobban talán a konyhakertészek vannak veszélyben, utána folytatódik majd a többi, a kukorica, akkor azt fogják majd vinni, meg a falopás egész évi jelleggel megy.”

A helyi mezőőrszolgálatot 2010-ben alapította az óbecsei önkormányzat és a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát, de annak felszámolásáról döntött a Községi Képviselő-testület. Erre a lépésre azért kényszerültek, mert az időközben tulajdonost váltott kombinát már nem támogatja a szolgálat működését. Az új szolgáltatót közbeszerzési pályázaton választják ki. Dragan Tošić, polgármester, Óbecse: „Jelenleg megközelítőleg 10 százalékkal kevesebb pénzt terveztünk erre, mint amennyibe a Link működtetése került, így spórolni is tudunk, a polgárok, illetve a gazdák pedig minőségibb szolgáltatást kapnak majd. Ez a mi célunk. Úgy gondolom, hogy ezt már szeptemberben sikerül megvalósítanunk.”

A tervek szerint az új szolgáltató 12 mezőőr alkalmazásával látja majd el a feladatokat a község területén.

Forrás: Pannon RTV